Még fejlesztés alatt!

A Á

Abruzzói juhászkutya

Az Abruzzói juhászutya (Cane de Pastore Maremmano-Abruzzese, Maremman) egy olasz pásztorkutya. Nemes vonalú, erőteljes és izmos. Az olaszok egyik leghíresebb nyájőrző kutyája.

Történet

Pontos származása nem ismert. Egyes források szerint ősi olasz, illetve római fajta. Azoknak az ősi pásztorkutyáknak lehet a leszármazottja, amelyeket már a római kor előtt is ismertek Maremma és Abruzzo tájain. Mások szerint azonban Közép-Ázsiából származik, alighanem azoktól a nagy fehér keleti nyájőrzőktől, amelyek ezer évvel ezelőtt, lassan terjedtek el egész Európában. Az Abruzzói juhászkutya ősei idővel kisebbé váltak, mint a többi pásztorkutya, de megmaradt független és tartózkodó jellemük.

Külleme

Feltűnően szép, mutatós, hatalmas, izmos eb. Egész megjelenése tiszteletet parancsoló. Feje erőteljes, füle viszonylag kicsi, lelógó, ha figyel, kissé felfelé tartja. Fogai nagyok, harapása ollószerű. Szeme sötétbarna. Mellkasa mély, háta egyenes, feszes, fara enyhén lejtős. Végtagjai izmosak, mancsa kerekded. Farka lelóg. Szőrzete közepesen hosszú, dús, enyhén hullámos, a nyakán gallért alkot. Színe többnyire hófehér, de lehet elefánt- vagy csontszínű illetve halványsárga áryalatú is. Dús szőrzete hosszú, testhez simuló. A szőrszáak durva tapintásúak. A pofa, a fülek és a lábak elülső oldalának szőrszálai rövidek. A orr fekete, a szem pedig barna.

Jelleme

Igen megbízható kutya. Barátságos és hűséges, józan és nem kíméli önmagát. Bátor, értelmes és kiegyensúlyozott. Ritkán ugat. Gyengéd, de nem önállótlan vagy tolakodó, és sok helyzetben meglepően önállóan viselkedik. Kiváló őrkutyává nevelhető, amely igen meggyőző módon védelmezi családját és otthonát a nemkívánatos egyénektől. Az abruzzói juhászkutya általában elég jól kijön más kutyákkal és háziállatokkal is. A gyermekekkel szemben általában türelmes, sok mindent elvisel tőlük. Az idegenekkel szemben tartózkodóan viselkedik, hívatlan vendégeket nem enged be a család otthonába.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Maremma.jpg


Affenpinscher

Az affenpinscher (Majompincs) az egyik legrégebbi, változatlan német kutyafajta. Eredetileg patkány- ill. egérvadászatra tenyésztették. Korábbi megjelenése - Albrecht Dürer ábrázolásában - az általunk ismerthez teljesen hasonló kinézetet mutatott. Az affenpinscher korábban sokféle színben és mintátatban létezett, a világos sárgától a vöröses vagy szürkés árnyalaton keresztül egészen a a kékesszürkéig és feketéig, részben fehér foltokkal.

Jellemzői

Kis termetű,gömbölyű fejű kutya. Járása szinte tipegő. Farkát felfelé tartja. Különleges szőre majomszerű külsőt kölcsönöz neki. Ez a kutya élénk és bolondos. Jellegzetes lakáseb, de jelzőkutyának is kíváló.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/Affenpinscher.jpg


Afgán agár

Az afgán agár eredeti neve: Tāzī (Arabul: تازی) Az afgánok szerint olyan ősi faja, hogy már Noé is felvette a bárkájába a "tázisz"-t, ahogy eredetileg hívják. A pasutok (afgán hegyi törzs) antilop, vadkecske, vadjuh, és ragadozók vadászatára használják. Talán az egyetlen afgán fajta, melyet hegyi vadászatokra, sőt teherhordára is befognak. Az eredeti típus lényegesen eltér a mai luxusfajtától.

Története

Az afgán agár egy kutyafajta, a Földközi-tenger keleti partvidékéről származik, az agarak közé tartozik. Azért tenyésztették, mert nagyon jó futó és nagyon jó látása volt. Az ókori kereskedelem során jutott el Afganisztánba. Több száz évig az afgán király kitűnő vadászkutyája volt. Modern változatát 1895 után Angliában tenyésztették. Az 1970-es években luxusállatként tartották számon.

Jellegzetessége

Nagyon méltóságteljes és érzékeny. Az idegenekkel szemben elég távolságtartó és sok benne a függetlenségi hajlam. Az emberek közt elterjedt tévhit, hogy nagyon buta fajta, de a butaságot ne tévesszük össze a makacssággal. Általában egy embert fogad el gazdájának, akiért mindent megtesz. Könnyen tanul, de az más kérdés, hogy engedelmeskedik-e a parancsoknak. Agár létére nem akkora a mozgásigénye, képes naphosszat egy kanapén feküdni. Nagyon kitartó, kiszemelt zsákmányát addig üldözi amíg el nem kapja.

Külső megjelenése

Az afgán agár jellegzetessége a hosszú selymes szőrtakaró. Az F.C.I. által minden szín elfogadott. Másik jellegzetessége, hogy hosszú, íves farka gyűrűben végződik. Koponyája hosszú, fején szinte hajszerű szőr található, fülét szintén hosszú szőrtakaró borítja. Orrtükre fekete, a világos színű kutyáknál a mályva szín is elfogadott.

Méretei:

 • Magassága: 64–74 cm magas.
 • Súlya:23–27 kg.

Élettartama:kb.12-14 év.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/Afghane.jpg


Afrikai oroszlánkutya

Az afrikai oroszlánkutya (Rhodesian Ridgeback) Zimbabwe állam területéről származik. Jelenleg a Rodéziai Ridgeback az egyetlen bejegyzett Dél-Afrikából származó őshonos fajta. Sokáig vadon élő, falkában kóborló, embert kerülő fajta volt, amit később dél-afrikai telepesek háziasítottak. Termetes, izmos kutya. Feje háromszög alakú, keskeny, melyet nagy lógó fülei kereteznek. Végtagjai egyenesek, erősek. Nagyon jó futó, farkát lelógatva tartja. Sárgás-vöröses szőrzetének különlegessége a gerinc vonalán a fartól egészen a fejig húzódó szőrbarázda, amely a testszőrzettel ellentétesen nő.

Tulajdonságai

Leírás:

Nagy termetű, izmos állat. Feje elkeskenyedő. Szeme sötétbarna. Füle lelóg. Arcorri részén fekete maszkot visel. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farka lelóg, a végét kissé kunkorítja. Szőrzete rövid, hátán sajátos szőrbarázda van, amely a testszőrzettel ellentétes irányú, s a faroktól a fej felé húzódik. Színe sárgásvörös.

Tulajdonságai: Hűséges, megbízható, könnyen képezhető, jó természetű.

Profil: őrző-védő kutya

Marmagasság: kan 64–69 cm, szuka 61–66 cm

Testtömeg: szukák 30-35, kanok 40-45 Alomszám: 7-12 kölyök Várható élettartam: 10-14 év

Az ember mellett hűséges, jóindulatú társsá vált. Megbízhatósága, és veleszületett intelligenciája alkalmassá teszi a kiképzésre. Ültetvényeket, településeket, szafarik sátortáborait kellett őriznie az afrikai éjszakában, valamint ragadozó nagyvadakat kellett elriasztania. Ha kellett, harcba is szállt, és gyakran győzedelmeskedett, innen kapta nevét: oroszlánkutya. Napjainkban terület- és vagyonvédelemre képezik ki őket.

Nyugodt, kiegyensúlyozott, idegenekkel szemben tartózkodó, de nem agresszív, nem félénk. Nagy mozgásigényű. Rendkívül családcentrikus, kiváló őrző. Testileg-lelkileg kb. 2-3 éves korukra érnek meg. RHODESIAN RIDGEBACK - FCI Standard Nr.146/1996.12.10./GBhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/Rhodesian_ridgeback.jpg


Airedale terrier

A fajta története

Yorkshire grófság Aire folyója a legelőkkel tarkított Pennine-hegységben ered, és egy szénben gazdag iparvidéken, az Aire völgyében folyik tovább, majd az Ouse-ba torkollik, utolsó 60 kilométerén hajózhatóvá szélesedve. Az itt élő bányászoknak, vadászoknak, farmereknek és állatkereskedőknek olyan egyszerű, kemény, ügyes és sokoldalú kutyára volt szüksége, melyet bármilyen célra megbízhatóan alkalmazhattak, mely egyaránt volt kiváló vadász szárazon és vízen, a fácán mellett megfogta a patkányt is vagy akár képes volt marhát terelni. A fajta kialakítása során valószínűleg felhasználták többek között az otterhoundot, a bullterriert, az Old English terriert, sőt talán a gordon szettert is, színe és apportkészsége miatt. Idővel az Aire völgyében egyre egységesebb lett a kutyaállomány, és a kialakulóban lévő, sokoldalú és megbízható új munkakutya egyre távolabbi tájakon is hívekre talált. Sokáig egyszerűen working vagy waterside terriernek hívták, de a grófságban fekvő Bingley városának nevét is viselte egy ideig a fajta, majd elsőként dr. Gordon Stadles nevezte airedale terriernek, 1878-ban. Az Aire völgyében 1864-ben tartották az első kutyakiállítást, a Kheighly Agricultural Show keretében, külön osztállyal a „broken-haired” terriereknek. Itt szerepelt az airedale is, egyelőre waterside terrier néven. A Kennel Club 1886-ban már Airedale terrierként kezdte törzskönyvezni a fajtát. A fajta „ősapjának” Rattlert tartják, akinek Airedale Jerry nevű fia még nála is nagyobb hírnévre tett szert, ő volt Ch. Cholmondeley Briar, az első CC-t elnyerő airedale terrier apja.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Airedale_Terriers_Flickr.jpg


Akita

Az akita vagy akita inu (秋田犬), gyakran az írásjegy másik olvasata szerint akita ken) egy Japánból származó kutyafajta. Neve az Akita nevű japán tartomány és az inu (japánul -kutya) szóból tevődik össze. Nevezik még Matagi inu-nak a medvevadász múltja után. Az Akita a szamurájok kutyája volt, japánban az egészség és a jólét jelképe. 1999 óta megkülönböztetik az akita inu és a nagy japán kutya néven elfogadott amerikai akitának is nevezett fajtát. Az amerikai akita nagyobb vaskosabb fajta, sötétebb fejjel.

Több néven is ismeretes: - japán akita - akita inu - matagi inu

Leírás

Az akita inu a legismertebb a japán spiccfajták közül, de a nemzetközi porondon csupán a közelmúltban jelent meg. Az Egyesült Királyságban és Amerikában az elmúlt években mutatták be kiállításon, s a japánok mindent megtesznek, hogy javítsák fajtatiszta állományukat. A vaddisznó-, őz-, sőt feketemedve-vadászatra kitenyésztett akita inu kétségtelenül hajlamos a szilajságra, de könnyen képezhető, és általában kiegyensúlyozott temperamentumú.Más kutyákat egyéb állatokat zsákmánynak tekinthet, ha nem velük együtt nevelkedett.Idegeneket nehezen tűr meg maga körül,természetéből adódóan védi területét (erre külön képezni nem ajánlott).A tanítást feltétel nélkül a gazdának kell végeznie, nem szabad kutyaiskolába adni.Rendkívül intelligens, könnyen tanul,de sűrűn előfordul ,hogy makacskodik. Az Akita nagyon család centrikus imád a gazdájával (ival) együtt lenni, nem érzi jól magát egymagában. Egy japán kormányrendelet a nagydíjas akitákat nemzeti kinccsé nyilvánította.,

Színek: vörös, szezám (sable), csíkos (brindl) és a fehér. A fent jelzett színeknél (kivétel a fehérnél) „urajiro”nak kell lennie. urajiro: fehér szőrzet a pofa szélső oldalain és az arcon, az állkapocs alatt, a torkon, a mellkason és a hason, a farok alsó vonalán és a lábak belső oldalain. . Farkuk hosszú, felfelé göndörödik. Szemük mélyen ülő, kis méretű, sötétbarna és fekete körvonala van. Orruk nedves fekete vagy a fehér színűnek hússzínű is lehet. Szájuk fekete, nem lóg lefelé, nyelvük rózsaszín. Fülük egyenesen áll felfelé, vagy kissé előrefelé mutat. Fejük alakja felülnézetből egyik csúcsán levágott háromszögre hasonlít.

Méret

A kan magassága 67 cm, a szukáé 61 cm. Testsúlya 30–45 kg. Várható élettartam:10-12 év

Mozgásigény

Nincs szüksége sok sétáltatásra, de nem lehet kennelben tartani.

Szőrzetápolás

Átlagos mennyiségű alkalmankénti (1,2 hetente) kefélésből áll. Tavasszal és ősszel szőrzetet vált.

Etetés

Jó minőségű száraz , vagy konzerv kutyaeleség (lehetőség szerint kerülni kell a szóját, inkább rizs). napi adagja kb: 0,5 kg

Előnyei

 • Erős és bátor
 • Könnyen képezhető
 • Elsőrangú házőrző
 • Sokoldalú vadász és apportőr
 • Jó temperamentumú
 • Intelligens
 • Nagyon hűséges, de csak gazdájához
 • Feleslegesen nem ugat

Megszívlelendő

 • Erélyesen, de kíméletesen kell fegyelmezni.

Érdekesség

Magyarországra az első akita Japánból érkezett. Farkasházi Miklóshoz és nejéhez, Farkasháziné Folkmann Zsuzsához. Ők honosították meg az országban. Ez idáig Európában se volt gyakori a fajta, sőt talán az első magyarországi jövevény volt Európában is az első.

Az akita ragaszkodása és hűsége már-már legendás. Tokióban, az egyik pályaudvaron áll annak a Hacsikó nevű akitának a szobra, aki kilenc éven át, mindennap, azon a helyen virrasztott és várta gazdáját, aki egyik tanítási óráján elhunyt. A kutya utolsó leheletéig várta haza gazdáját szélben és napsütésben, míg 11,5 éves korában őt is elérte a halál. A történetről film is készült Hacsi – A leghűségesebb barát címmel.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/78/Akita_inu.jpeg


Alaszkai malamut

Az alaszkai malamut egyike a kevés eszkimó (inuit) szánhúzó kutyafajtának, amely túlélte az idők viharait. Magyarországon elsősorban házikedvencként tartják.

Az alaszkai malamut erőteljes, zömök testében vastag csontok és erős izmok dolgoznak. Háta a marjától a csípőig enyhén lejt, lágyéka kifejezetten izmos. Farka a hátával egy vonalban tűzött, s hullámzó tollbokrétaként hordja a háta fölött, nem mereven begörbítve, és nem is lógatva. Mellkasa mély, lábai izmosak, vaskos csontozatúak, mancsai nagyok és zártak. Erős nyaka mérsékelten ívelt. Széles és erőteljes feje van. A koponya fülek között széles, és a szemek felé fokozatosan keskenyedik. A megtermett arcorri rész enyhén szűkül az orr irányában, de nem túl keskeny, és nem is túl telt. Az ék alakú, viszonylag kicsi fülek a koponya oldalánál merednek fel; amikor a kutya figyel, előrefelé fordulnak. Nagy,mandulavágású szemei kissé ferde metszésűek. Az alaszkai malamut harapása ollószerű. Az alaszkai malamut szőrzete kétrétegű: sűrű és durva fedőszőrzet alatt tömött,zsíros és gyapjas jellegű aljszőrzet húzódik. A nyári hónapokban a szőrzet rövidebb, és valamivel kevésbé sűrű. A megengedett színek skálája a világosszürkétől a feketéig terjed; a has és a lábak mindig fehér színűek. Előírás a pofán a sapkaszerű maszk; emellett megengedett a nyakon egy kis fehér folt vagy fehér gallér is. Az összefüggő, fehér szőrgallér is megengedett, de ez igen ritka. Vannak barna szőrzetű egyedek is, de ezek nem általánosan elfogadottak. A szem mindig barna.

Vérmérséklete

Értelmes, viszonylag önálló természetű fajta, barátságos és hűséges, ugyanakkor méltóságteljes is; megvan a saját akarata, s olykor domináns módon viselkedik. A szolgalelkűség távol áll a természetétől. Általában igen magabiztos és kiegyensúlyozott kutya. Józan és szívós, bundája minden időben kellő védelmet nyújt. Az alaszkai malamut nem szeret egyedül lenni. Némelyik nem jön ki a gyerekekkel de sok védelmezi a gazda gyerekeit, ha már be vannak neki mutatva(először távolságtartásra kell inteni a kutyát, hogy értse, vigyázni kell rá), és mindenki mással is elég barátságos, így házőrzőnek teljesen alkalmatlan. A vele azonos nemű más kutyákkal szemben domináns módon viselkedhet. Gazdájának tisztában kell lennie ezzel, már egészen kicsi korától kezdve el kell vennie a kutya kedvét az idegen kutyákkal szembeni domináns viselkedéstől. Macskát nem érdemes vele egy házban tartani, hacsak a kutya kölyökkora óta hozzá nem szokott e háziállat jelenlétéhez - ez utóbbi esetben gond nélkül együtt élhetnek. Mivel a malamut vadászösztöne még igen erős, nem árt a szocializációja során minél többféle állattal megismertetni, még a szarvasmarhákkal is.

Mozgásigény

Munka kutya. Szánhúzásra lett teremtve, így vérében van a sok mozgás, a húzás utáni vágy. Gyakran kell sétáltatni, futtatni, és hevederrel húzatni vele nagyobb, nehéz tárgyakat (pl: autó kerék, farönk) Nagy mozgástért igénnyel, de kis lakásban is elél.

Szőrzetápolás

A téli hónapokban nem igazán kell olyan gyakran kefélni, elég 1-2 alkalommal egy héten. A nyári hónapokban legalább kétnaponta fésülni kell, mert a szőre hullani kezd. Évente 2 alkalommal vedlik, aminek ideje - a versenyeztetők nagy keserűségére- kiszámíthatatlan. (lehet akár a tél közepén is) Többféle módon is történhet a vedlés: van, hogy egyenletesen vedlik, csak a kikefélt szőr mennyisége nő, van olyan, hogy csimbókokban hullajtja le régi bundáját, és néha egyik napról a másikra ledobja a teljes régi szőrét -ez utóbbi a kutyakiállításokon elég kínos tud lenni, ha az egyik nap még szép, ápolt szőrű kutyát mutattunk be, másnap meg egy pucér kis szánhúzót-. A vedlés időszakában tépő kefével lehet segíteni a szőr hullajtását.

Etetés

A nyers csontos húst, főtt-párolt zöldségeket, friss gyümölcsöt, és a konyhai hulladékokat szereti. A kész kaját is szereti, de a tápok nem elégítik ki étrendjét, inkább csak kiegészítőként ajánlott. A friss csont elengedhetetlen táplálékából, ezek erősítik csontozatát, állkapcsát, és tisztítják fogait. Az etetés felnőtt kutyáknál elég 1 alkalommal, -nyáron lehet heti 1 nap böjtöt is tartatni vele, hogy kitisztuljon a szervezete-. Az ételének mennyisége függ attól, hogy mekkora, milyen sokat mozog... kb. 80 - 100 dkg-ot eszik naponta, de figyelni kell, hogy a bordáit mindig érezzük, de a mellkasa ne süppedjen be.

Méretei  

Marmagasság: kan: 64 cm, szuka: 58 cm Testtömeg: kan: 38 kg, szuka: 31 kg Várható élettartam: 12 év

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9f/Alaskan_Malamute.jpg


Amerikai buldog

Az amerikai buldog története mentes a megszokott „sikersztoriktól”. Ez a kemény munkában edzett kutyafajta a mai napig a Nemzetközi Kynológiai Szövetség (FCI) által el nem ismert fajták közé tartozik, holott eredete a régmúltba nyúlik vissza.

Története

A buldog-dinasztia leszármazása a 400-as évekre tehető. Ekkortájt kezdett elkülönülni a nomád törzsek által Angliába hozott nagy testű, vaddisznó- és medvevadászatokra használt, masztiff jellegű kutyákból egy olyan típus, melyet a buldogok őseinek tekinthetünk.Mivel ebben az időben ismeretlen volt a „hobbikutyázás” fogalma, csak azoknak a kutyáknak volt helye a nap alatt, akik hasznos munkát végeztek. Természetesen a klasszikus értelemben vett tenyésztés is ismeretlen volt, inkább amolyan funkcionális szaporítás folyt, azaz csak a munkára legalkalmasabb, legrátermettebb és bizonyítottan jó egyedeket szaporították.A mészárosok – akiknek a buldog születését köszönheti – általában nagytestű, veszélyes állatok között dolgoztak, melyek a „siralomvölgy” felé tartva különösen csekély hajlandóságot mutathattak az együttműködésre. Ezért leginkább olyan kutyáknak vették hasznát, melyek megkönnyítették a vágóállatok hajtását, valamint képesek voltak az esetenként kitörő, elszabaduló nagytestű patások megzabolázására. Az általuk előszeretettel használt kutyák harciasságukkal, kitartásukkal és nem utolsósorban legendás fogáskészségükkel vívták ki elismerésüket, s a középkorban mészároskutyaként tesznek róluk említést. Az angol nyelvben később pedig találóan a „bull” (bika) és a „dog” (kutya)” szavak összevonásával, már buldogként aposztrofálták őket.

Leírás

Alkatilag még heterogén fajta, ami a különböző területeken eltérő feladatokat végző kutyák miatt alakulhatott így. Alapvetően két típusa különböztethető meg. Az egyik úgynevezett "standard", mely atletikusabb, könnyebb felépítésű, valamivel hosszabb orral rendelkezik, a másik a "bully", mely nehezebb, tömegesebb, szélesebb, nagyobb fejű, kicsit rövidebb orrú. Értelemszerűen a standard kutyák a legkülönfélébb kutyás sportokban jeleskednek, míg a bullyk a kutyavilág erőemelői, akik rövid távon robbanékonyak és félelmetes erejűek, tehát mondjuk bemelegítés nélkül helyből ledöntenek egy téglafalat, de hosszabb távon, például kimerítő futás után kell nekik egy szuszszanásnyi pihenő, hogy megismételjék a gyakorlatot.

Az amerikai buldog kedveli az embereket, nyitott a világgal szemben,és szívesen köt barátságot még vadidegenekkel is, feltéve hogy azok rossz szándék nélkül közelednek felé.Gazdájáért rajongó, végtelenül emberközpontú kutya.

 • Tömeg: kan 41–68 kg, szuka 32–59 kg
 • Marmagasság: kan 58–71 cm, szuka 51–66 cm
 • Szín: fehér, vörös, szürkéssárga, csíkos, fehér foltos
 • Ország: Amerika
 • FCI-szám: 149

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Saylor%27s_Doc_Holliday.jpg


Amerikai cocker spániel

Ma az egész világon kedvelt, bár meglehetősen kényessé vált fajta. Bármely "vadászkutya" -színben előfordulhat. (Beceneve: "Spanci".)

Leírása

Az angol cocker spánielnél kisebb, érdekes megjelenésű kutya. Feje szögletes, arcorri része széles. Szeme sötétbarna. Füle hosszú, lelóg; selymes, dús szőr borítja. Végtagjai rövidek, vaskosak, párhuzamosak, egyenesek. Farkát csonkolják. Szőrzete közepesen hosszú, a fején rövid, mellkasa két oldalán és a végtagjain szinte a földet söpri. Színe koromfekete vagy sárgásbarna, fekete rajzos, ill. fekete-fehér-cserbarna.

Eredete

Amerikában tenyésztették ki az angol cocker spánielből, méghozzá alig néhány évtized alatt.

Jellemzői

Élénk, fürge, nyugodt, kiegyensúlyozott természetű, játékos, csendes, jóindulatú, ezért városi tartásra kimondottan alkalmas.

Alkalmazása: Amerikában mint vadászkutya is népszerű. Európában kedvtelésből tartják.

Méretei

 • Marmagasság:
  • kan legfeljebb 38 cm
  • szuka 35,5 cm
 • Testtömeg: 10–14 kg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/AmericanCockerSpaniel_wb.jpg


Amerikai eszkimókutya

Az amerikai eszkimókutya (Toy American Eskimo) egy amerikai társasági kutya.

Történet

Kialakulása az 1900-as évekre tehető. A német spiccből kialakított fajta. Az amerikai tenyésztők az egyszínű, fehér példányokat részesítették előnyben, így ennek a színváltozatnak tiszta vonalban való előállítására törekedtek.

Külleme

Magassága 28-31 centiméter, tömege 3-5 kilógramm. Három méretben tenyésztik. Tekintet nélkül a méretre mindhárom változatot ugyanaz a standard szerint értékelik. Az adatok a méretről és tömegről a toy típusra vonatkoznak. Pofája, szőrzete, farka a spiccéhez hasonló. Rókára emlékeztető, hegyes orra és felálló füle van. Zászlós farka a hátára kunkorodik. Szőrzete hosszú és sűrű. Kis termete ellenére erőteljes testalkatú, izmos, háta széles és erős. Leggyakrabban egyszínű fehér, ritkán krémszínű.

Jelleme

Természete engedelmes és ragaszkodó.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c1/American-Eskimo-dog.jpg


Amerikai pitbull terrier

Eredete

Az angol staffordshire bullterrier változata. A fajtát az UKC 1898-ban, az AKC 1936-ban ismerte el. Az FCI nem ismeri el.

Leírása

Erős felépítésű kutya, marmagasság 46-56 centiméter, testtömege 30-45 kilogramm. Koponyája széles, háta rövid és izmos, mellkasa mély, ágyéka feszes. Végtagjai izmosak, erőteljes csontozatúak. Szőre rövid, sűrű, fényes. Valamennyi elismert kutyaszínben tenyésztik, fehérrel keverve. Alomszáma: 4-8 kiskutya. Várható élettartam: 10-14 év.

Tulajdonságai

Hihetetlenül bátor és elszánt. Viadalokra tenyésztették ki, azokban az országokban, ahol nincs betiltva, őrző-védőnek is használják. Bár sokak szerint agresszív, kevés foglalkozással kiküszöbölhetők a kellemetlen viselkedészavarok. Sok foglalkozást nem igényel de azért azt szereti, ha szelíden megsimogatják a hasát. Gyermekszerető, hűséges és odaadó, feltéve, ha jól bánnak vele. Tanulékony, figyelmes, szófogadó és mindent megtesz a gazdájáért.

Per1.jpg


Amerikai rókakopó

Az amerikai rókakopó (American Foxhound) egy amerikai rókavadász kutya. Éneklő hangja számos könnyűzenei felvételen szerepel.

Története

Kialakulása az 1700-as évekre tehető. A fajta egy Robert Brooke nevű úr által, az 1650-es években az Egyesült Államokban importált angol rókakopókból származik. Ezek utódait egy évszázaddal később francia kopókkal keresztezték, amelyeket Lafayette tábornok ajándékozott George Washingtonnak.

Külleme

Magassága 53-64 centiméter, tömege 30-34 kilógramm. Hosszú léptű, angol rokonánál vékonyabb csontozatú, kisebb tömegű, kiváló szaglású állat. Kemény szálú, rövid szőrzete szorosan testéhez simul. Több színváltozatban tenyésztik, de a kiállításokon a háromszínű példányok a leggyakoribbak.

Jelleme

Természete mozgékony és barátságos.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/AmericanFoxhound2.jpg


Anatóliai juhászkutya

Testfelépítés

Erőteljes testfelépítésű kutya. A háta viszonylag rövid, az ágyéka előtt enyhén emelkedő. Hasa erősen felhúzott. Mellkasa a könyökéig nyúlik. Magasan tűzött farka a csánkjáig ér, nyugalmi állapotban a kutya ívelten lelógatja, de ha figyel, vagy mozgás közben a háta fölé görbíti. Izmos nyaka enyhén ívelt, viszonylag gyengén fejlett lebernyeggel. A koponya széles, a fülek környékén kissé lekerekített. A stop mérsékelten erős. Az arcorri rész valamivel rövidebb a koponyánál, s oldalról nézve egyenes. Felső ajkai kissé rálógnak az alsókra. Szemei a koponyához képest eléggé kicsik. Háromszögletű fülei közepes nagyságúak és lelógók. A fület eredetileg legtöbbször - a többi keleti pásztorkutyához hasonlóan - csonkolták. A kan és a szuka megjelenése igen eltérő. Szőrzete rövid, tömött, sűrű aljszőrzettel. A nyaka körül és a farkán valamivel hosszabbra nő. Minden szín megengedett, de az egyöntetű, a krémszínűtől az őzbarnáig terjedő színezetű, sötét maszkot viselő, sötét fülű egyedek a leggyakoribbak. A szem lehetőleg aranybarna színű legyen.

Jelleme

Anatolian 589.jpg
 

Az anatóliai juhászkutya józan,bátor és éber,ugyanakkor domináns természetű és néha akaratos is. Önmagától nagyon sokat követel. Eléggé független viselkedésű lehet, az idegenekkel szemben tartózkodó, a családjával szemben viszont végtelenül odaadó. Mozgékony, kiegyensúlyozott fajta. Általában jól kijön a többi állattal. Az idegenekkel szemben meglehetősen bizalmatlan. A gyerekek rendszerint nem okoznak gondot számára. A kan domináns viselkedésű lehet a többi kutyával szemben. Nagyon sok múlik a szocializációján. Tanácsos kölyökkorától kezdve minél több helyre elvinni, hogy lehetősége legyen más kutyákkal, állatokkal és emberekkel találkozni.

Megjegyzés

Nem kezdőknek való kutya. Olyan gazda kell mellé, aki természetes vezetői képességekkel rendelkezik. A legjobb eredmények határozott, következetes és szeretettel teli módszerekkel érhetők el. Nagyon fontos, hogy a nevelését minél korábban elkezdjék, mert a felnőtt kutya már túl nagy és erős ahhoz, hogy a hibát ki lehessen javítani. A parancsokat gyorsan megérti, és ha megfelelő nevelést kapott, általában engedelmes is. Az ismétlődő gyakorlatok untatják. A parancsokat csak akkor teljesíti, ha azok szerinte is ésszerűek. Elsősorban olyan emberek számára megfelelő választás, akiknek a lakásban és azon kívül is nagy hely áll a kutya rendelkezésére. Eléggé független természetű, ezért kutyás sportok többségében nem jeleskedik.

Méretei

Marmagasság: kan: 74-81 cm, szuka: 71-79 cm Testtömeg: A kifejlett kanok súlya 50-65 kg, a szukáké 40-55 kg. Várható élettartam: 12-14 év


Angol agár

Az angol agár régi kutyafajta, az egyiptomi domborműveken már a IV. dinasztia korában is ábrázoltak hasonló kutyákat. Napjainkban is ismert változatát Angliában tenyésztették ki. Angol neve: Greyhound.

Jellemzői

 

 • Marmagassága
  • kan: 71–76 cm,
  • szuka: 68,5–71 cm
 • Súlya: 27–32 kg
 • Táplálékigénye: 1690 g/nap
 • Alomszám: 5-7 kölyök
 • Várható élettartama: 10-13 év

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/GraceTheGreyhound.jpg


Angol buldog

estfelépítése

Az angol buldog széles, erős, zömök felépítésű kutyafajta. Lábai meglehetősen rövidek. Mellkasa tágas, gömbölyded és igen mély, mélyen belóg a mellső lábak közé. A has felhúzott. Az alacsonyan tűzött farok a tövénél vaskos, majd hirtelen elhegyesedik. Oldalra áll, természetesen rövid. Az egyenes mellső lábak egymástól távol állnak, és valamivel rövidebbek a hátsóknál. A hátsó mancsok tömöttek és kör alakúak, a mellső mancsok pedig kerekek. A vaskos, mély és erős nyak az átlagosnál rövidebb. Masszív, négyszögletes koponyája igen nagy. A pofa lekerekített, és oldalt a szemen is túlnyúlik. A magas arcorri rész rövid és felfelé forduló. Az orr szinte pontosan a szemek közé esik, az orrlyukak nagyon tágak. A széles felső ajkak rálógnak az alsó állkapocsra, elöl viszont szépen rásimulnak, így a fogak nem láthatók. A vékony, kicsi rózsa fülek magasan tűzöttek és egymástól távol állók. A szemek egészen lent ülnek, kerekek és mérsékelten nagyok.

Jelleme

Az angol buldog jó természetű, nagyon kiegyensúlyozott és szelíd kutya. Vidám és barátságos, spontán és lelkes viselkedésű, de a lakásban nyugodt, érzékenyen reagál környezetében uralkodó hangulatra. Értelmes fajta, amely átgondolja a dolgokat, ám ettől még igen engedelmes. Az angol buldog kimondottan gyengéd, szeret a család közelében lenni. A más kutyákkal és háziállatokkal váló együttélés problémamentes. Igen toleráns, jól fejlett humorérzéke van. Nem könnyű kihozni a sodrából. Általában mindenkivel összebarátkozik, bár előfordulnak óvatosabb egyedek is.

Méretei

 • Marmagasság: 31–36 cm
 • Testtömeg: 22–30 kg
 • Várható élettartam: 7-9 év

Megjegyzés

Az angol buldog általában könnyen tanítható. Érzékenyen reagál a gazdája hangjára és hangulatára, s gyakran már egy barátságos, de határozott hangú kérés is elég ahhoz, hogy engedelmeskedjen. Semmiképpen sem szabad komolyabban bántalmazni, viszont azt sem lehet hagyni, hogy túl sokat engedjen meg magának. A nevelésében állandóan következetesnek és egyértelműnek kell lenni. Ez a kutya nagyon szeretne gazdája kedvében járni, és ha megérti, hogy mit akarnak tőle, akkor nem okoz csalódást. Az angol buldog népszerű társ a gyermekes és a gyermektelen családokban egyaránt. Noha értelmes és szívesen tanuló fajta, testalkata miatt alkalmatlan a kutyás sportokra.

Története

Az angol bulldog ősét a középkori Angliában (vélhetően a XVI. és XVII. század fordulóján) tenyésztették ki masztiff és alaunt fajtájú kutyákból. Mészárosok használták a bikák terelésére és őrzésére, valamint az ekkor még általánosan alkalmazott bikaheccek (bull baiting) során. A XIX. századra eredeti szerepében már nem volt rá szükség, ezért háziasítani kellett a fajtát. Ennek érdekében a mopsszal keresztezték; így alakult ki a mai békés, nyugodt természetű angol bulldog. Az első fajtaklub 1875-ben jött létre Londonban, ebből alakult meg 1895-ben a British Bulldog Club.

Érdekességek

Az Egyesült Államok egykori elnökének, Warren G. Harding-nak is volt egy Oh Boy névre hallgató fehér angol buldogja. A Georgiai és a Yale Egyetem rögbicsapatának kabalaállata a buldog volt. Az I. világháború idején, az amerikai hadseregben szolgáló egyik angol buldogot bronzcsillaggal tüntették ki, egy másik buldogot pedig tizedesi rangba léptettek elő.


Angol cocker spániel

Az Angol cocker spániel az egész világon kedvelt, bár meglehetősen kényessé vált kutyafajta. Bármely "vadászkutya"-színben előfordulhat.

Tulajdonságai

Marmagassága 36-40 cm. Csendes, jóindulatú, (megfelelő mozgás esetén) nyugodt természetű, ezért városi tartásra kimondottan alkalmas. Vidám, pajkos természetű fajta. Mindig csóválja a farkát. Vadászkutya létére is jól be tud illeszkedni a családba.

A cocker spániel ugyanakkor hihetetlenül temperamentumos, élénk és mozgékony fajta. Így ha nem mozoghatja le fölös energiáit, akkor könnyen stresszessé válhat. Ilyenkor a cocker szeszélyessé, a többi kutyával kötekedővé, az emberrel szemben pedig harapóssá válhat: különösen akkor, ha a gazdi hagyja, hogy kedvence a fejére nőjön. Ezért ha lehetőségünk van rá, vigyük vízközelbe. Remekül úszik, és a pancsolás vagy a vízből való apportírozás is kedvelt szórakozásai közé tartozik.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/28/Frida_della_Kalesa.jpg


Angol masztiff

Története

Kialakulása Kr. e. 1000 körül. Már a római hódítás idején a britek harci kutyája volt, bátorságukról Julius Caesar is megemlékezett. 1415-ben, a franciaországi agincourti ütközetben Sir Peers Legh testét masztiffja élő pajzsként védte a tomboló harcban. Visszatérve Angliába, állítólag ez a kutya alapozta meg a híres Lyme Hall vérvonalat. Az angol masztiff a II. világháborút követően csaknem kipusztult, de azóta ismét örvendetesen gyarapodik a fajta egyedszáma.

Külleme

Magassága 70-76 centiméter, tömege 79-86 kilógramm. Hatalmas testű, erőteljes felépítésű, szilárd csontozatú, kidolgozott izomzatú, már az ókorban is ismert fajta. Bátorsága és kiváló őrző-védő munkája miatt jelentős hírnévre tett szert. Alapvető jellegzetessége a szilárd és arányos vázrendszerrel alátámasztott, masszív test. Feje bármely oldalról nézve szögletes. Vadnak tűnő külleme ellenére kezes, engedelmes állat. Az őrző-védő munkában megbízható, nem sok esélyt ad a betolakodóknak.

Jelleme

Természete engedelmes és éber. Nagy hely- és mozgásigény jellemzi, emellett értelmes és ragaszkodik az ember társaságához. A leendő gazdák számítsanak arra, hogy sok időt kell szánniuk kutyájukra.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/72/Luga_English_Mastiff.jpg


Angol pointer

A 18. század elején került a spanyol pointer Angliába, hogy a vadászmezőn használják őket. E lassú, nehézkes, ám kitűnő szaglású kutyák magfeleltek az elöltöltős puskákkal járó vadászoknak. Ahogy fejlődtek a vadászfegyverek, már gyorsabb, jobb képességű vadászkutyákra volt szükség. Amikor 1859-ben megkezték a kutyakiállításokat, a pointer már klasszikus fajta volt. Angliában már igen kevés pointert használnak vadászatra, ám Amerikában még mindig népszerű vadászkutya, és mezei futóversenyeken is részt vesz.

Fajtajellemzők

 • Méret: 61-69 cm magas, 20-30 kg súlyú
 • Élettartam: 13-14 év
 • Azonosító jegyek: rövid, keskeny szőrzet, általában citrom-,narancs-,máj- vagy fekete színű, esetleg fehér, vagy trikolor mintázattal
 • Jelleg: engedelmes és nyugodt természetű
 • Háziállatnak való alkalmazkodás: ideális családtag, jól alkalmazkodó és éber. Legjobb naki a szabadban, vidéken, mivel sok mozgásra van szüksége.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/English_pointer.jpg


Angol rókakopó

Az angol rókakopó a három rókakopó kutyafajta egyike. Angol neve: English foxhound. A hagyományos angol rókavadászat céljára tenyésztették, hogy szag alapján találja meg és hajtsa a rókát.Durva, rövid szőrű, erős, izmos testalkatú. Rendkívül energikus fajta, mozgásigénye nagy, mozgásához sok helyre van szükség, kiváló idegrendszerű. Kis területre, például egy lakásra korlátozva hajlamos a károkozásra. Vérét sok egyéb fajta - így pointer - nemesítésére fölhasználták. FCI száma: 159

Megjelenése

Marmagassága: 56-63 cm

Testtömege: 30-35 kg

Táplálékigénye: 1800 g/nap

Alomszáma: 5-7 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év

Eredete

Angol agárból, a foxterrierből és az angol buldogból tenyésztették ki a 13. században.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/English_Foxhound_portrait.jpg


Angol springen spániel

Az angol springer spánielt egy Bonghey nevű angol tenyésztette ki 1812-ban, de valójában spanyol származású. Mint neve is mutatja (ugrató), igazi kajtatóebnek szánta. Emellett még annyi konkrétum ismert, hogy mi

nden bizonnyal welsh spinger és egy kontinentális fajta kereszteződéséből született. 18. századi képeken is láthatjuk, amint éppen vadászni viszik őket. Nagyobb, erősebb a cocker spanielnél, de tulajdonságai hasonlóak. Rendkívül jó vadászképességeire hamar felfigyeltek. Imádja a vizet. Az amerikai társánál kissé nagyobb kutya, kevésbé nemes, és a szőrzete is kevésbé selymes. A vadat a vadásznak minden körülmények között megtalálja, és visszahozza. Jellemét tekintve rendkívül játékos, családszerető,

és megfigyelhető nála az állandó, szűnni nem akaró farokcsóválás. Házőrzésre nem igazán alkalmas, mert az idegenekkel is barátságos, de jó jelző kutya. Egyáltalán nem agresszív. Ausztriában kedvelik, alig terjedt el Közép-Európában.

Valamennyi spániel közül ez a legismertebb fajta. Viszonylag kis termetű, de arányos. Háta erős, egyenes, mellkasa mély. Farkát csonkolják. Mancsai kicsik, szélesek (általában dús szörzet borítja). Feje hosszúkás, szeme sötét. Nagy lelógó fülét sűrű, göndör szőr borítja. Szőrzete közepesen hosszú. Bundájának színe sokféle lehet: fekete, arany, fekete-cser, fekete-fehér, fehér-vörös.

Nagyon okos, ezért könnyű kiképezni, szófogadó. Sokan csaholósnak tartják, de nem ugat többet mint bármely más k

utyatársa. Értelem sugárzik a szemeiből, néha ugyan megmakacsolja magát, de ez ritka, és jó kezekben nem fordul elő. Szeret a bozótokban cserkészni, a vízben úszkálni, és onnan apportírozni. Élénk, mozgékony kutya, nagyszerű társ. Mozgásigénye vadászkutya révén igen nagy, ezért naponta játszani, sétálni, vagy futni kell vele. (Beceneve: "Spanci".)

Méretei, súlya

 • Marmagassága:
  • 37-40 cm (kan)
  • 36-39 cm (szuka)
  • Súlya 12-14 kg.
 • Közepes nagyságú.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4e/English_Springer_Spaniel_black_sitting.jpg


Angol szetter

Kékesfekete vagy narancsvörös foltokkal, pettyakkel tarkázott, hullámos, hosszú, fehér szőrű, 60-63 cm magas, igen elegáns fajta. Könnyen kezelhető, kiváló vadászeb volt, de mint a legtöbb szép küllemű fajta, egyre inkább divatkutyává válik. Nemesítése főleg Lawarack (1798-1877) nevéhez fűződik. A fényképen egy angol cocker spániel látható.

Külső megjelenés

Olyan, mint egy hosszú szőrű pointer. Koponyaja kissé domború. Szeme barna. Füle a fejéhez simulva lelóg. Háta rövid, egyenes, feszes, ágyéka erős. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farkát kissé hajlottan tartja. Szőrzete közepesen hosszú, selymes, a fején, a végtagok elülső felületén rövid, a lábak hátulsó részén és a farkon hosszú zászlót alkot. Színe leggyakrabban fehér alapon fekete és/vagy sárgásbarna foltos, illetve pettyes.

Eredete

Több mint 400 éves angol fajta. Modern változatát 1825-ben alakították ki a fürjészeb és a pointer segítségével

Jellemzői

Értelmes, szófogadó, tanulékony.

Alkalmazása: Vannak, akik a világ legjobb vadászkutyájának tartják. Különösen a szárnyasvadászatokon jeleskedik. Mint társ is nagyszerűen beválik.

Táplálékigény: 1690 g/nap

Várható élettartam: 10-14 év

Méretei

Marmagasság: kan 65-68 cm, szuka 61-65 cm

Testtömeg: 25-32 kg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/73/Setter_inglese_Oslo.jpg


Angol véreb

Tanítás

Gyorsan tanul, de a nevelés során néha makacsul viselkedhet.

Feladata

A fajta remek szaglásáról ismert, a világ rendőrségein sokat használják. A fajta egy példánya több mint 600 letartóztatással büszkélkedhet. Akár 250 kilométeren keresztül is képes egy nyomot követni.

Méretei

Átlagos magassága 61-66 centiméter, súlya 50 kilogramm.

Megjelenése

Az angol véreb könnyen felismerhető nemes és méltóságteljes arckifejezéséről és a nyaka és feje körüli laza, hosszú és lógó bőrredőkről.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Bloodhound_800.jpg


Appenzelli havasi kutya

Az appenzelli havasi kutya vagy más néven appenzelli pásztorkutya (appenzeller Sennenhund) egy svájci munkakutya.

Története

Kialakulása az 500-as évekre tehető. Valószínűleg az ősi molosszuskutya leszármazottja. Ritkaság, de nyájőrzésre és terelésre egyaránt használják.

Külleme

Magassága 48-58 centiméter, tömege 23-25 kilógramm. A hasonló küllemű svájci alpesi pásztorkutyák (sennenhund) négy alfajának egyike. Jó felépítésű, szívós állat, mely legegyszerűbben felkunkorodó, oldalt hordott farkáról ismerhető fel.

Jelleme

Természete eleven és hűséges.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/Appenzeller_g%C5%82owa_czer%C5%84_645.jpg


Arab agár

Külső megjelenése

Roppant szikár,csupa izom, csupa ín kutya. Feje hoszszú, elkeskenyedő. Szeme nagy, barna. Füle lelóg, a fejéhez simul. Háta egyenes, feszes, ágyéka rövid, izmos, fara kissé lejtős, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai hosszúak, vékonyak, párhuzamosak. Farka hosszú, lelóg, a vége kissé ívben hajlik. Szőrzete rövid, sűrű. Színe sárga, fekete maszkkal, ill. fehér vagy feketetarka.

Eredete: Ősrégi fajta. Valószínűleg az ókori Egyiptomból került Észak-Afrikába. Az arabok rendkívül nagyra becsülik. Ma is rendszeresen vadásznak vele. Feltehetően valamennyi európai rövid szőrű agár egyenes ágú őse.

Jelegzeteségei

Edzett, bátor, rámenős, gyors, önálló, éppen ezért kissé makacs, mint a legtöbb agár.

Alkalmazása: Hazájában eredetileg antilopra vadásztak vele, manapság kiállítások sztárja.

Méretei

Marmagasság: kan 65-73 cm, szuka 60-63 cm

Testtömeg: 30 kg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/Sloughi_sandcolor.jpg


Argentin dog

Testfelépítése

Az argentin dog egész teste igen izmos. Mellkasa tágas. Erős háta a mar és a far között enyhén lejtős. A farok nem ér a csánk alá, és a kutya magasan tartja, de nem görbíti vissza. Lábai párhuzamosak,erősek. A farkaskarom nem megengedett,de nem kizáró ok. Az erős nyak elegáns ívű, feszes lebernyeggel. A koponya lekerekített, a pofa vonalas. Az ajkak az állkapocsra simulnak, és enyhén lelógók. A magasan tűzött fülek a fej mellett lógnak,de a standard szerint kurtítani kell. A szemek távol ülnek, tekintetük komoly, mégis eleven. Az argentin dog harapása ollószerű. Az argentin dog szőrzete rövid és viszonylag durva tapintású. Ez a kutya mindig fehér, legfeljebb a bőrén lehet néhány pigmentfolt. A fejen egy fekete vagy barna folt megengedett,amely nem haladja meg a fejméret 10%-át. Az orrtükör minimum 75%-a fekete, az ajkaknál pedig kívánatos a fekete színezet. A szemek sötétbarnák, vagy mogyorószínűek.

Jelleme

Az argentin dog temperamantumos, olykor szilaj kutya. Kiegyensúlyozott, komoly, szívós, bátor, néha domináns viselkedésű. A gazdájához és családjához nagyon hűséges, irántuk érzett szeretetét gyakran kifejezi. Általában igen figyelmes, és szükség esetén a család védelmére kel, de ugatni csak ritkán szokott. Az argentin dog remekül kijön a gyerekekkel. A látogatókkal eleinte bizalmatlan, a család barátait azonban lelkesen fogadja. Az argentin dog ritkán viselkedik barátságosan más kutyákkal. A kanok különösen hatalmaskodók lehetnek, de a szukák is hajlamosak erre. E tekintetben a megfelelő szocializáció csodákat tehet.

Méretei

 • Marmagasság: kan: 62-68 cm, szuka: 60-65 cm
 • Testtömeg: kan: 36-50 kg, szuka: 40-45 kg
 • Táplálékigény: 2000-2100 g/nap

Várható élettartam:10-11 év

Megjegyzés

Az argentin dognak következetes, tisztességes és nyugodt nevelésre van szüksége. A szigorú büntetés a kívánattal ellentétes hatást válthat ki. Sok időt kell fordítani a szocializációjára. Bárhová megy is gazdája, lehetőleg vigye magával a kutyát is, hogy különféle emberekkel, gyerekekkel, kutyákkal és más állatokkal találkozhasson. A fajta általában nem annyira ajánlható tapasztalatlan vagy bizonytalan személyeknek. Egy nyugodt, természetes tekintéllyel rendelkező gazda viszont a legjobbat hozhatja ki belőle. Az argentin dogot Argentínában ma is eredeti feladatkörében használják, másutt azonban főként társként szolgál olyan családoknál, ahol házban és házkörül is bőven akad hely.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/Dogue_argentin.JPG


Artois-i kopó

Az artois-i kopó (chien D' Artois) egy francia fajta, apróvadra, leginkább nyúlra vadásznak vele.

Történet

Kialakulása az 1500-as évekre tehető. Neve származási helyére, az észak-franciaországi Artois-ra utal. Kopók és pointerek keresztezésével alakították ki. Tenyésztésébe később bevontak angol vadászkutyákat is, ami majdnem a fajta eredeti jellemének eltűnését eredményezte. Ennek ellenére a fajtatiszta Artois-i kopók egyedszáma az utóbbi időkben lassú növekedést mutat.

Külleme

Marmagassága 52-58 centiméter, tömege 18-24 kilógramm. Középtermetű, izmos testű, háromszínű falkakutya. Egyike a Franciaországban őshonos vadászfajtáknak. Sok, később kialakított, ma ismert fajta előfutára.

Jelleme

Természete eleven és barátságos.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/66/D%27Artois_Hound1.jpg


Atlaszi hegyikutya

Története

Kialakulása 1000-es évekre tehető. Ősei valószínűleg Spanyolországból származnak. Őrző-védő munkára, pásztorkodásra és nyomkövetésre használják. A gyors futású arab agárnak jelzi a vad helyét, amely azután leszorítja a földre a zsákmányt. A marokkói ebtenyésztők sokat tesznek a faj fennmaradásáért.

Külleme

Marmagassága 53-61 centiméter, tömege 23-25 kilógramm. Leggyakrabban fehér színű, de számos színváltozatban ismert eb. Dús, gyapjas bundája egyaránt védi az Atlasz-hegységben uralkodó nappali forróságtól és az éjszakai fagyoktól.

Jelleme

Természete éber és izgága.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Aidi.jpg


Ausztrál juhászkutya

Történet

Kialakulása az 1800-as évekre tehető. Neve megtévesztő, hiszen a fajta kialakítása jórészt az Egyesült Államokban történt. Vérvonalában a collie-k mellet más pásztorkutyák is szerepelnek. Őseinek nyomai még fellelhetőek Franciaországban és Spanyolország baszk tartományaiban.

Külleme

Marmagassága 46-58,5 centiméter, tömege 16-32 kilógramm. Szép külsejű, hosszú szőrű, farok nélküli állat. Megjelenése rendkívül változatos, szinte minden példány más színű és rajzolatú. Ugyanilyen sokféle lehet szemének színe is.

Jelleme

Természete mozgékony és értelmes. Fontos azokon a területeken, ahol létfontosságú az engedelmesség, így a mentési munkákban.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Tricolour_Aussie_Bayshore_Line.jpg


Diavetítő